Berita Dan Aktiviti PKS

4 May 2024

POLITEKNIK KUCHING SARAWAK MEMERIAHKAN KARNIVAL STEM DI SK TABA SAIT

Politeknik Kuching Sarawak telah menyertai Karnival STEM yang dianjurkan oleh Tabung Ekonomi Gagasan Anak Sarawak (TEGAS) di Sekolah Kebangsaan Taba Sait, Padawan dengan penuh semangat. Pelajar dan pensyarah dari Politeknik Kuching Sarawak telah memainkan peranan penting dalam karnival ini dengan menyediakan bengkel interaktif dan demonstrasi yang menarik dalam bidang sains, teknologi, kejuruteraan, dan matematik (STEM). Karnival ini telah dirasmikan oleh Timbalan Menteri Pengangkutan Yang Berhormat Datuk Dr Jerip Susil, yang juga Timbalan Pengerusi Lembaga Amanah TEGAS
Kehadiran PKS telah memberikan inspirasi dan motivasi kepada pelajar-pelajar sekolah rendah untuk meneroka lebih dalam dunia STEM. Aktiviti yang disediakan oleh Politeknik Kuching Sarawak termasuklah permainan cabaran minda yang menyeronokkan, pembinaan dron mini, dan sesi pengenalan mengenai teknologi terkini.
Penglibatan ini bukan sahaja membantu dalam memupuk minat pelajar terhadap STEM, tetapi juga memberikan peluang kepada pelajar Politeknik untuk mengaplikasikan pengetahuan mereka dan mengasah kemahiran komunikasi serta pengajaran. Ini adalah sebahagian daripada usaha berterusan Politeknik Kuching Sarawak dalam mempromosikan pendidikan STEM dan menyokong pembangunan modal insan yang berkualiti di Sarawak.
Karnival tersebut telah berlangsung pada 04 Mei 2024, dan telah menjadi platform yang berharga bagi pelajar-pelajar untuk menunjukkan bakat dan kreativiti mereka dalam STEM.
TERIMA KASIH TEGAS atas jemputan dan kerjasama.
TVET @ PolyCC, Pilihan Utama Kerjaya
Sila layari facebook rasmi Politeknik Kuching Sarawak untuk maklumat lanjut

Accessibility Toolbar