Berita Dan Aktiviti PKS

26 Jun 2023

๐๐„๐‘๐Œ๐Ž๐‡๐Ž๐๐€๐ ๐ƒ๐€๐ ๐“๐”๐๐“๐”๐“๐€๐ ๐ž๐๐„๐‹๐ˆ๐€๐‘๐€๐‡๐Œ๐€๐‡ ๐Œ๐”๐‹๐€๐ˆ ๐Ÿ๐Ÿ” ๐‰๐”๐ ๐Ÿ๐ŸŽ๐Ÿ๐Ÿ‘, ๐‰๐€๐Œ ๐Ÿ–:๐ŸŽ๐ŸŽ ๐๐€๐†๐ˆ

1. Belia yang layak akan menerima RM200 dalam bentuk kredit e-tunai secara โ€˜one-offโ€™.

2. Syarat-syarat belia yang layak adalah seperti berikut :

a. Warganegara Malaysia; dan
b. Mencapai umur 18 ke 20 tahun pada tahun 2023 (lahir pada tahun 2003 sehingga 2005);
๐€๐“๐€๐”
c. Merupakan ๐ฉ๐ž๐ฅ๐š๐ฃ๐š๐ซ ๐š๐ค๐ญ๐ข๐Ÿ ๐ฌ๐ž๐ฉ๐ž๐ง๐ฎ๐ก ๐ฆ๐š๐ฌ๐š ๐๐ข ๐ฉ๐ž๐ซ๐ข๐ง๐ ๐ค๐š๐ญ ๐ฌ๐ž๐ญ๐š๐ซ๐š ๐๐ข๐ฉ๐ฅ๐จ๐ฆ๐š ๐š๐ญ๐š๐ฎ ๐’๐Š๐Œ๐Ÿ’ ๐๐š๐ง ๐ค๐ž ๐š๐ญ๐š๐ฌ di institusi pengajian tinggi (IPT).
*๐™จ๐™ž๐™ก๐™– ๐™ง๐™ช๐™Ÿ๐™ช๐™  ๐™๐˜ผ๐™Œ (๐™จ๐™ค๐™–๐™ก๐™–๐™ฃ ๐™ก๐™–๐™ฏ๐™ž๐™ข)

3. Tempoh pendaftaran dan tuntutan eBeliaRahmah adalah mulai 8.00 pagi pada 26 Jun 2023 sehingga 22 Ogos 2023, manakala kredit eBeliaRahmah serta manfaat padanan daripada penyedia perkhidmatan e-dompet terlibat boleh dibelanjakan secara โ€˜offlineโ€™ sehingga 31 Ogos 2023

4. Pendaftaran boleh dibuat dengan salah satu daripada tiga penyedia perkhidmatan e-dompet yang terlibat iaitu ๐๐จ๐จ๐ฌ๐ญ, ๐’๐ž๐ญ๐ž๐ฅ ๐๐š๐ง ๐“๐จ๐ฎ๐œ๐ก โ€˜๐ง ๐†๐จ ๐ž๐–๐š๐ฅ๐ฅ๐ž๐ญ.

5. Sila dapatkan ๐ข๐ง๐Ÿ๐จ ๐๐ž๐ง๐ ๐ž๐ง๐š๐ฅ๐š๐ง, ๐Š๐ž๐ฅ๐š๐ฒ๐š๐ค๐š๐ง, ๐‚๐š๐ซ๐š ๐Œ๐ž๐ฆ๐จ๐ก๐จ๐ง ๐๐š๐ง ๐’๐จ๐š๐ฅ๐š๐ง ๐‹๐š๐ณ๐ข๐ฆ serta maklumat lanjut mengenai eBeliaRahmah, dengan melayari :
.

Sumber :
Kementerian Kewangan
Kementerian Pendidikan Tinggi

#Belanjawan2023 #BelanjawanMADANI
#MalaysiaMADANI

-mmk/jhep/pks

Accessibility Toolbar